O să reiterez anumite principii care, din punctul meu de vedere, sunt esențiale în studiul astrogramei karmice.
1. Astrograma este un simbol al Întregului. Acesta este infinit. Dacă luăm în considerare un element, de exemplu o zodie, aceasta este o parte 1/12 din astrogramă, deci 1/12 din ceva infinit. Care este prin urmare tot un infinit. Un infinit "mai mic" dar tot un infinit. Deci, valențele simbolice ale acelui element astrologic sunt infinite. Nu putem reduce acest obiect doar la câteva idei pe care le găsim în cărțile de astrologie. El are un sens esențial care se concretizează într-o multitudine de forme.
Dar cum are loc această concretizare? De ce el capătă o formă și nu alta?
Momentul de timp, astrograma, ființa umană este o unitate. Ea nu este formată dintr-o basculantă de caracteristici fără legătură.
Prin urmare, într-o astrogramă, fiecare obiect trebuie înțeles în corespondență cu celelalte. Particularizarea sensului său esențial se va face corelat cu întreaga astrogramă. Cu alte cuvinte, un Venus în Fecioară al unui nativ va avea un sens adesea diferit de Venus în Fecioară al altui nativ.
Toate elementele din astrogramă - poziții, aspecte, configurații etc. - sunt circumscrise unui sens comun, unei idei axiale, ca o coloană vertebrală a acelei astrograme. Acest numitor comun are o valoare principială, esențială și în același timp dinamică. Acesta este rostul sau menirea acelui nativ.
Dacă vorbim despre un moment de timp, nu de un nativ născut atunci, acest sens esențial al momentului de timp este o atitudine indicată a fi adoptată atunci pentru a ne alinia pe frecvența de rezonanță dumnezeiască.
2. Am fost întrebat: care sunt elementele pe care este necesar să le luăm în considerare pentru o interpretare karmică, a înțelegerii menirii noastre?
Răspunsul corect este că toate sunt necesare.
Practic, fiecare element, poziție sau aspect „vorbește” despre aceeași esență. Cu cât vom lua mai multe în considerare, cu atât vom avea mai multe nuanțe ale acelei esențe.
Totuși... trebuie să pornim de la ceva...
Deși, repet, toate sunt importante, în înțelegerea astrogramei sunt câteva elemente aproape indispensabile, care pentru mine sunt chei:
a. Axa Nodurilor Lunare (și aspectele acestora). De asemenea, simbolul sabial al gradului Nodului Nord - de cele mai multe ori cuprinde foarte sintetic esența. Dar nu trebuie plecate de la el, ci mai degrabă consultat spre final, ca o confirmare a celor concluzionate până atunci.
b. Poziția lui Saturn în semne și case: indică principala lecție de învățat.
c. Cuadraturile și opozițiile (aspectele tensionante) indică karma de ars, astfel:
c.1. Dacă sunt între semne cardinale (Berbec, Rac, Balanță sau Capricorn), avem o karmă de agresivitate/relațională. Indicatorul acesteia, pe lângă planetele implicate și casele și semnele în care ele sunt poziționate, este planeta Marte (în semne și case). Cum se poate sublima (alchimiza sau rezolva fără suferință) această karmă este indicat de Pluto (în semne și case).
c.2. Dacă sunt între semne fixe (Taur, Leu, Scorpion, Vărsător), avem o karmă de atașament. Indicatorul acesteia, pe lângă planetele implicate și casele și semnele în care ele sunt poziționate, este planeta Venus (în semne și case). Cum se poate sublima (alchimiza sau rezolva fără suferință) această karmă este indicat de Neptun (în semne și case).
c.3. Dacă sunt între semne mutabile (Gemeni, Fecioară, Săgetător, Pești), avem o karmă de ignoranță. Indicatorul acesteia, pe lângă planetele implicate și casele și semnele în care ele sunt poziționate, este planeta Mercur (în semne și case). Cum se poate sublima (alchimiza sau rezolva fără suferință) această karmă este indicat de Uranus (în semne și case).
d. Succesiunea Lună (trecut), Soare (prezent), Ascendent (viitor) aduce și ea adesea un sens de mișcare care poate fi foarte semnificativ.
În general, acestea sunt elementele care, considerate, ar fi suficiente, pentru început, în a aduce un pic de lumină asupra menirii nativului.
Este important, plecând de aici, să fie considerate și celelalte, pentru că ele vor nuanța specific acest sens.
Totuși, este importantă o înțelegere profundă, arhetipală, a elementelor primare (case, zodii, planete, grade etc) pentru a trage concluzii care să conducă la un numitor comun.
3. Un alt element important pe care îl repet de fiecare dată celor cărora le interpretez astrograma este următorul:
Nu există o identificare perfectă dintre un om și o astrogramă.
Astrograma reflectă o anumită calitate a timpului. Fiecare moment de timp are o calitate diferită. Acea calitate este ca o „hrană” pentru nativ. Un om se naște când calitatea timpului este cea mai potrivită pentru el.
De aceea, doi oameni, născuți în același loc și în același moment de timp, au manifestări diferite, situații de viață diferite, caractere diferite. Ambii au nevoie de aceeași caracteristică de timp cum, analogic, doi oameni diferiți, pot avea într-un anumit moment al vieții lor nevoie să mănânce un măr. Ei nu sunt la fel, chiar dacă au aceeași nevoie de mere! La fel, analogic, doi oameni pot să meargă într-un același moment de timp pe stradă, în aceeași direcție, dar ei sunt diferiți, chiar dacă, pentru un timp, se deplasează în același sens.
Momentul de timp ales pentru încarnare este cel mai potrivit pentru acel om. De aceea nu există astrogramă bună sau proastă, astrograma pe care o are respectivul nativ este cea mai bună pentru el, pentru că ea oglindește o calitatea a momentului de timp care este cea mai potrivită, ca hrană spirituală, pentru acel nativ.
În astrogramă sunt elemente care vin să rezolve anumite probleme, lecții rămase din trecut, din alte vieți, sau care urmează să fie asimilate, printr-un curs firesc de creștere. Ele nu caracterizează în totalitate nativul, ci doar ceea ce a ales sufletul lui să rezolve pentru viața curentă. Analogic, cineva poate să fie profesor universitar, dar într-o anumită jumătate de oră el să aibă de dat cu mătura prin casă. Aceasta, dacă privim doar la acea jumătate de oră, nu trebuie să ne facă să-l judecăm ca fiind doar un măturător. Tot așa, un om poate avea de rezolvat unele lucruri într-o viață, dar aceasta nu îl definește în totalitate. Este doar o etapă în drumul lui. Acest drum poate fi asemănat cu o ascensiune montană. Poate avea suișuri și coborâșuri, să fie prin pădure sau prin soare, mai aproape sau mai departe de cabană. Toate aceste elemente nu pot caracteriza un om, sunt doar etape în drumul lui.
Important este ca un astrolog să identifice ce are de făcut un om căruia îi interpretează astrograma, cum poate nativul acționa optim, astfel încât drumul lui să se realizeze cu un maxim de rezultate și cu un minim de efort, care sunt atitudinile pe care este necesar să le adopte pentru aceasta. Astrograma trebuie interpretată dinamic, „ce ai de făcut este…”, nu etichetator, static, „ești așa…”.
4. Momentul nașterii unui om este descris de astrograma natală. Omul este o ființă înzestrată cu Liber Arbitru, de aceea ceea ce va trăi el, cum va fi în viața care de-abia începe nu poate fi descris în totalitate de astrogramă. Astrograma se constituie ca un îndemn, ca un sfat de la Dumnezeu, ea este un așa-zis "făgaș" pe care omul este orientat să meargă, pentru că el primește în dar o sumă de rezonanțe, ilustrate în astrogramă, pe care el însă este necesar să le dezvolte sau să le depășească, printr-o transformare de sine.
Din acest motiv, o interpretare caracterologică a astrogramei, care să vizeze existența curentă, nu poate fi exactă, din moment ce omul are libertatea de a alege și de a schimba. Acesta este motivul pentru care mulți astrologi dau greș atunci când urmăresc să interpreteze caracterologic harta natală.
Dacă este să caracterizeze cu adevărat ceva, astrograma natală poate caracteriza vieți anterioare, trecutul, ceea ce deja este înfăptuit. Pentru existența actuală ea descrie o caracteristică a timpului care este doar o bază, un element de plecare necesar nativului. De exemplu, dacă el este născut în zodia Leu, el are de învățat sau de perfecționat caracteristicile acestei zodii. Nu înseamnă că tot ceea ce caracterizează zodia Leu îl caracterizează și pe el. Dar, dacă nu ar avea o rezonanță de început, un talant de dezvoltat, el nu ar putea să realizeze acel deziderat. Pentru că de unde nu este nici Dumnezeu nu cere...
Dar chiar și despre viețile anterioare, astrograma nu descrie totul, ci doar ce a ales nativul să rezolve, să învețe, din ceea ce el nu a învățat din trecut. Cu alte cuvinte, este descrisă doar „tema pentru acasă” pentru existența aceasta.
Sunt oameni care au realizări spirituale, sau o karmă grea, și totuși nu se reflectă toate acestea în astrogramă, pentru că pentru existența curentă sarcina este de a transforma doar o bucățică.
Din acest motiv, realizând interpretarea astrologică, chiar într-un mod karmic, este important ca astrologul să nu cadă în tentația de a judeca sau de a eticheta nativul. Așa cum, analogic, un profesor universitar poate, într-o anumită oră din zi, să spele vase sau să măture, el rămâne un profesor universitar, nu un măturător, tot așa un om, dacă are de scăpat de anumite „tinichele karmice atârnate de coadă”, el nu înseamnă că poate fi caracterizat doar de acelea.
Într-adevăr, de la o existență la alta există o anumită inerție de transformare, oamenii nu se schimbă cât ai bate din palme, și atitudini din trecut, din alte vieți, pot continua și în prezent. De aceea astrologia caracterologică o mai nimerește și mai impresionează pe unii sau pe alții. Totuși, pe măsură ce oamenii evoluează spiritual, lucru valabil mai ales în prezent, când am intrat în centura fotonică, ei angrenează tot mai mult Liberul Arbitru și realizează astfel mult mai ușor transformări cu ei înșiși, ceea ce face ca interpretarea astrologică caracterologică să fie din ce în ce mai puțin exactă. Omul este din ce în ce mai puțin o mașinărie, un automat, în sensul descris de Gurdjieff, el are o libertate din ce în ce mai mare de a-și schimba direcția de mers.
În concluzie, caracterologic, astrograma natală poate avea o valoare doar pentru viețile anterioare, și aici doar parțial.
Însă, mai important, pentru viața curentă, ea este un instrument de înțelegere a ceea ce avem de făcut, a menirii noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu