sâmbătă, 8 ianuarie 2022

O abordare simplă a elementelor astrologice


Adesea, în ceea ce privește astrologia, mulți sunt fascinați de acest domeniu dar, când fac demersuri pentru a-l aprofunda, resimt o anumită dificultate datorită complexității lui.

În realitate, înțelegerea este mult facilitată dacă se urmărește să se abordeze astrologia plecând de la elementele esențiale, spirituale, simple, chiar dacă acestea au o notă de abstractizare mai mare.

Anumite chei prin care se poate începe acest studiu pot oferi din start un anumit filon esențial; el poate ulterior să direcționeze corect înțelegerea astrogramei.

Casele astrologice sunt elemente care simbolizează domeniile de manifestare, sau scena vieții. Având o concretețe mai mare decât zodiile – care simbolizează modul de manifestare, este util să fie înțelese corect, pentru că ele permit deslușirea mai ușoară a astrogramei.

Tot ceea ce există în univers este supus unei polarități yang - yin, masculin – feminin,  conștiință – energie. Această polaritate se manifestă între ceea ce este superior față de ceea ce este inferior, deci pe verticală, cât și între elemente de pe același nivel, stânga – dreapta, pe orizontală. Dubla polarizare o întâlnim în întreaga Creație, deci și în om. Astfel, în om, partea de sus a corpului este yang, masculină, solară (+) în raport cu partea de jos care este yin, feminină, lunară (-). De asemenea, partea dreaptă este yang, masculină, solară (+) în raport cu partea din stânga care este yin, feminină, lunară (-).



Cum astrograma este un simbol al Totului, ca orice roată de energii (matrika), ea descrie atât universul exterior cât și ființa umană, pentru că în ambele situații vorbim de fapt despre un întreg.

În sistemul de case ale astrogramei, se disting patru emisfere: emisfera Nord, de sub axa orizontală Ascendent Descendent, emisfera Sud, deasupra acestei axe, emisfera Est, în stânga axei verticale Fundul Cerului – Mijlocul Cerului, și emisfera Vest, în dreapta acestei din urmă axe.

Această împărțire reflectă dubla polaritate sus-jos și stânga-dreapta la nivelul astrogramei.



De aceea, partea de sus (care are centrul Mijlocul Cerului)  este legată de aspectul de Conștiință, patern, masculin, iar partea de jos (care are centrul Fundul Cerului) de aspectul de Energie, matern, feminin.

Partea din stânga (care are centrul Ascendentul) este legată de ideea de „eu”, de individualitatea proprie, de unicitate, iar partea din dreapta este legată de  ideea de „ceilalți”, de ceea ce este diferit de mine (care este considerat astfel), de multiplicitate.

Prin intersecția lor, două câte două, aceste patru emisfere definesc patru cadrane și împrumută acestora caracteristicile lor, așa cum, mai departe, cadranele vor împrumuta caracteristicile lor caselor pe care le conțin: 

- cadranul 1, între Ascendent și Fundul Cerului (care conține casele 1, 2 și 3), legat de aspectul energetic propriu

- cadranul al 2-lea, între Fundul Cerului și Descendent (care conține casele 4, 5 și 6), legat de aspectul energetic al celorlalți sau în raport cu ei, 

- cadranul al 3-lea, între Descendent și Mijlocul Cerului (care conține casele 7, 8 și 9), legat de aspectul de conștiință în raport cu ceilalți, sau al celorlalți,

- cadranul al 4-lea, între Mijlocul Cerului și  Ascendent (care conține casele 10, 11 și 12), legat de propria conștiință.

Este adesea util să începem studiul poziționării planetelor chiar cu aceste cadrane, și nu cu casele, pur și simplu pentru că sunt mai puține și mai ușor de înțeles.

 Rămâne ca ulterior să rafinăm studiul luând în considerare și casele.

 Dar, deocamdată, pentru a avea o înțelegere corectă, vom putea să studiem ca și cum casele nu ar exista, luând în considerare doar emisferele și cadranele.

 De exemplu, Soarele în astrogramă definește locul unde este necesar să fim mai conștienți, aceasta din diferite motive, ce țin de rostul nostru. (Soarele = Conștientul, spiritualul).

- Un Soare în primul cadran arată necesitatea de a fi mai conștienți de energia proprie.

- Un Soare în cadranul 2 arată necesitatea de a fi mai conștienți de energia pe care o alocăm în relațiile cu ceilalți, sau la energia celorlalți.

- Un Soare în cadranul 3 arată necesitatea de a fi mai conștienți de felul în care conștientizăm anumite interacțiuni sau fel de a fi al celorlalți.

- Un Soare în cadranul 4 indică necesitatea de a fi mai conștienți de propria noastră spiritualitate, de felul în care luăm în considerare aspectul de conștiință propriu.

 Putem extinde aceasta și pentru celelalte planete: 

- Luna – unde și ce este necesar să lăsăm în urmă, ce anume am acumulat suficient de mult în trecut, (Luna = Energeticul, subconștientul, ceea ce ne susține energetic).

- Mercur – către ce este necesar să fim mai interesați, să integrăm mental, dar și unde trebuie să eliminăm prostia, unde este posibil să avem o karmă de ignoranță, (Mercur = Jnana shakti în aspect individual).

- Venus – unde și ce este necesar să armonizăm, să ne placă, să echilibrăm, să fim mulțumiți, să iubim, dar și unde, poate, avem tendința de a valoriza greșit, având astfel o karmă de atașament, (Venus =Kriya shakti în aspect individual).

- Marte – unde și ce este necesar să energizăm, să avem inițiativa, dar și unde este posibil să avem o karmă de agresivitate (față de noi înșine pentru emisfera Est, față de ceilalți cu Marte în emisfera Vest, față de aspecte energetice (feminine) în emisfera Nord, față de aspecte spirituale sau ce țin de conștiință (masculine), în emisfera Sud). (Marte =Iccha shakti în aspect individual).

- Jupiter – unde avem anumite realizări, dar care este necesar să le împărtășim și altora, unde este pericolul să exagerăm dacă continuăm în acea direcție. (Jupiter = puterea de expansiune și elevare).

- Saturn – către ce este necesar să ne focalizăm mai mult, care este principala noastră lecție karmică, unde și ce avem de învățat să stăpânim, să controlăm, să ne maturizăm, (Saturn = puterea de concentrare și concretizare, dar și de limitare).

- Uranus - cum putem avea acces mai ușor la supramental, mentalul cosmic, la principiul Feminin Universal (Mahashakti), la energia Vieții. De asemenea, cum și unde putem elimina o karmă de ignoranță. (Uranus = Jnana shakti în aspect universal).

- Neptun – unde este necesar să ne rafinăm, cum putem să ne apropiem de Dumnezeu mai mult, prin iubire și filiație, cum și ce este necesar să valorizăm pentru a elimina karma de atașament, pentru a aprecia cu adevărat Viața. (Neptun = Kriya shakti în aspect universal).

- Pluto – unde este necesar să eliminăm anumite traume din subconștient, să devenim puternici, să ne punem în acord cu Voința divină, eliminând astfel o karmă de agresivitate sau violență, ce anume este necesar să ne dorim. (Pluto =Iccha shakti în aspect universal).

- Nodul lunar Nord – către ce este necesar să ne îndreptăm, să manifestăm, iar Nodul lunar Sud – către ce este necesar să lăsăm în urmă, să ne detașăm.


Dacă în această fază a analizei astrologice, astfel abordate, considerând doar cadranele și emisferele, ceea ce obținem ni se pare încă prea complex, putem simplifica și mai mult, luând în considerare doar luminariile, Soarele și Luna: 

Luna reprezintă ceea ce este necesar să lăsăm în urmă -  trecutul, iar Soarele – prezentul - ceea ce este necesar să obținem acum, să manifestăm. Ascendentul reprezintă al treilea element în această cheie, viitorul: cum vom putea crește cel mai repede spiritual, dacă acționăm în modul indicat de zodia în care el se află.

De exemplu: Luna în cadranul 1, Soarele în cadranul 4, Ascendentul în Rac: să nu mai urmărim așa de mult aspectul energetic propriu (Luna în cadranul 1), să urmărim să fim mai conștienți de ceea ce suntem sau facem din punct de vedere spiritual (Soarele în cadranul 4), iar aceasta să o realizăm printr-o cunoaștere identificatoare (samyama), asemenea apei care ia forma vasului care o conține, se identifică complet cu acesta, prin valorizarea și integrarea componentei sufletești (Ascendentul în Rac).

Dacă în această fază avem o înțelegere intuitivă, o imagine de ansamblu, putem continua să nuanțăm, luând în considerare și casele. 

- Pentru fiecare cadran, prima casă este cea care permite manifestarea aspectelor definite de acel cadran, deschiderea în acel domeniu, începutul, sau baza, motivația.

- A doua casă din fiecare cadran este cea care susține energetic, prin acumulare, caracteristicile acelui cadran.

- A treia casă este cea ca permite perfecționarea caracteristicilor acelui cadran.

Toate caracteristicile tradiționale ale caselor se încadrează în aceste elemente esențiale.

Chiar dacă această abordare, nu direct prin case, ci prin cadrane, poate părea mai abstractă, ea poate oferi o mai bună și mai corectă înțelegere a astrogramei, la nivel profund, ca indicator al menirii nativului. Adesea este mai bine să înțelegem mai întâi liniile directoare și abia apoi să venim cu elementele de nuanță, care dau concretețe.

Dintre aceste elemente de nuanță, care pot fi luate în considerare în continuare, este și poziția planetei în zodie. Aceasta arată „cum”  este necesar să se desfășoare o anumită acțiune sau atitudine, și nu „unde”. Cele care răspund la întrebarea „unde” sunt casele. De exemplu, pentru cineva ca Saturn în zodia Scorpion, nu se poate spune că el are nevoie să învețe să se manifeste în domeniul erotic. Dacă ar fi fost în casa a 8-a atunci – da, se putea spune aceasta. Dar, fiind zodia a 8-a, Scorpionul, el va trebuie să acorde o mai mare profunzime, adesea obținută cu energii intense, domeniului indicat de casa în care este Saturn, (care poate fi oricare casă, în funcție de ora de naștere), și nu să se manifeste neapărat erotic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu